Gedeputeerde Ben de Reu: "Waterdunen, een prachtig project met veel potentie"

Ik ontmoet Ben de Reu in zijn werkkamer in de Abdij in Middelburg. Als gedeputeerde vertegenwoordigt Ben de Provincie Zeeland in de Stuurgroep Waterdunen. Nu zijn afscheid nadert, blikt hij terug op de afgelopen jaren bij het project.

Ben de Reu vertelt: “Sinds 2011 ben ik gedeputeerde en in 2015 heb ik het project Waterdunen van mijn oud-collega George van Heukelom overgenomen. Vanaf dat moment ben ik verantwoordelijk voor Waterdunen. Natuurlijk kende ik Waterdunen al. Als GS-lid wist ik van de grondverwerving in de gemeente Sluis en kende ik de ambities van het project.”

Drie componenten in één project

Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht als ik hem vraag om Waterdunen in één zin te omschrijven. “Waterdunen brengt de componenten waterveiligheid, recreatieontwikkeling en natuurontwikkeling bij elkaar. Dat maakt Waterdunen een bijzonder project. Nergens anders in Nederland is er een project dat natuur en recreatie verbindt met kustversterking. Project Waterdunen wordt daarom ook wel de Deltawerken 2.0 genoemd. Op een andere en toekomstbestendige manier omgaan met klimaatverandering, de mensen achter de dijken veilig laten wonen, werken en leven en tegelijk ook oog houden voor de prachtige unieke zoet-zoute natuur. Plus de mogelijkheid bieden om te genieten van het gebied door de aanleg van wandelpaden en een recreatiepark. Daar word je toch blij van.”

Van landbouw naar toerisme

Ben groeide op in West-Zeeuws-Vlaanderen en denkt terug aan oude tijden. “Vroeger was er voornamelijk landbouw in de streek en zag je in de zomer wat toeristen op het strand. Mijn opa was landarbeider en in die tijd werd verwacht dat zijn zoons ook landarbeider werden. Totdat Dow Benelux zich vestigde in het gebied. De jongens uit het gezin maakten andere carrièrekeuzes. Mijn vader ging bij de overheid werken en een oom bij Dow in Terneuzen. Ikzelf ben gestart in het onderwijs. Zo heb ik persoonlijk ervaren dat de werkgelegenheid verschuift van de landbouw naar andere sectoren. Dit is meteen een haakje naar de gevoeligheid van het project Waterdunen. Die wil ik toch benoemen. Het project heeft behoorlijk wat emoties losgemaakt in de streek. Dat snap ik heel goed. Maar ik zie ook de kansen en denk dat Waterdunen het gebied veel te bieden heeft in de toekomst.”

Dierbare herinnering

Een mooie herinnering van de gedeputeerde aan het project is dat hij begin dit jaar met 19 leerlingen van basisschool De Zeemeeuw uit Breskens, directeur Luke Slager van Molecaten, wethouder Peter Ploegaert van de gemeente Sluis en Chiel Jacobusse van Het Zeeuwse Landschap de eerste schop in de grond mocht zetten voor de inlaatkreek. “Dit is straks de verbinding tussen de getijdenduiker en de geulen van Waterdunen. Hier stroomt het zeewater van de Westerschelde het gebied in en weer terug. Geweldig dat ik bij de start van het graven aanwezig was, samen met de basisschoolleerlingen. De jonge generatie helpt mee met het bouwen aan hun toekomst”, aldus Ben.

Wandelen en oesters eten

Ook wanneer Ben de Reu niet meer als gedeputeerde werkzaam is, blijft hij het project met belangstelling volgen. Hij zal regelmatig een bezoek brengen aan het gebied. “In de toekomst verwacht ik al wandelend door Waterdunen veel bijzondere en verschillende vogels te zien. Daar hebben we de speciale broedeilanden voor aangelegd. Bij de huisjes van Molecaten genieten mensen van de omgeving en vieren heerlijk vakantie. Het mooie is dat natuurliefhebbers straks hun tent kunnen opzetten op de duincamping. Na mijn wandeling proef ik een lekker oestertje en sluit ik af met een glas wijn op het strand. Geen slecht perspectief toch? Waterdunen is een prachtig project met veel potentie!”


Interview: Jeannine Christiaansen