Gidsen waardevol voor Waterdunen

Chiel Jacobusse vormt gidsencommunity

Chiel Jacobusse is vanaf het allereerste begin betrokken bij project Waterdunen. Als actieve natuurbeschermer past dit project perfect bij hem. Ooit dacht hij dat hij van zijn passie voor de natuur niet zijn werk kon maken. Maar dat pakte anders uit. Nu draagt hij zijn kennis over aan de gidsen die excursies geven in Waterdunen.

In zijn jonge jaren was Chiel al erg actief als natuurbeschermer. Hij hielp mee met alle activiteiten binnen stichting Het Zeeuwse Landschap (HZL). Dat bleef niet onopgemerkt. Toen hij in 1978 klaar was met zijn opleiding voor leraar Nederlands, kreeg hij een telefoontje van de toenmalige directeur van HZL. Of hij zin had om bij hen te komen werken? Nou, daar had Chiel wel oren naar. Inmiddels is hij al 42 jaar betrokken bij vele projecten van HZL. Hij heeft van zijn hobby zijn werk en roeping gemaakt. En zo kwam ook project Waterdunen op zijn pad.

Vogels en recreanten horen bij Waterdunen

Door een gelukkige samenloop van omstandigheden kwamen de ideeën van recreatieondernemer Molecaten en HZL samen en ontstond het idee voor Waterdunen. Beide partijen geloven in een sterke gemene deler: Waterdunen is gelukt als er vogels zijn om van te genieten én als er recreanten zijn om van die vogels te genieten. Zonder één van beiden is het project mislukt. Daarvoor moet er nog wel veel gebeuren. Chiel vergelijkt Waterdunen met een mooi nieuw gebouwd huis. Het staat er, maar de echte aankleding moet nog komen. “We zitten aan het begin. We willen mensen en vogels dicht bij elkaar brengen en hier is nog veel voor nodig. Het is een grote uitdaging, maar die gaan we waar maken”. Iedere keer zie je weer iets bijzonders. De ene keer is het een zwarte wouw, de volgende keer een sneeuwgors. En vergeet ook niet de bijtjes. Maar de echte hardcore Waterdunennatuur moet nog komen. Die komt zodra er een geregeld getij in Waterdunen stroomt. “Ik verwacht dat Waterdunen over tien jaar is uitgerijpt, maar over vijftig jaar is Waterdunen nog steeds zeer interessant om te bezoeken. We maken Waterdunen voor de toekomst; niet voor onszelf!”, zegt Chiel met een lach in zijn stem.

Enthousiaste gidsen

Als Waterdunen opengaat, kunnen bezoekers zelf door Waterdunen lopen en de vogels en bijzondere natuur van dichtbij zien. Wie meer wil weten, kan mee met een excursie met een enthousiaste gids. In de toekomst, maar ook nu al. Een team gidsen verzorgt excursies rond en door een klein deel van het gebied. Chiel geeft cursus aan de gidsen, maar de gidsen gaan zelf ook aan de slag. Op het internet zoeken zij naar feitjes en weetjes van vogels, bijtjes en planten die ze zelf in het gebied hebben gezien. Na twee weken zetten ze alles op een rij en delen de verzamelde informatie met elkaar. “Het is fascinerend om te zien en te horen welke informatie er allemaal wordt verzameld en gedeeld tijdens zo’n bijeenkomst”, zegt Chiel. Daarom spreekt hij ook liever van een community in plaats van een gidsengroep. Dit geeft meer de verbondenheid weer. Zijn streven is om nog meer mensen gids te laten worden in Waterdunen. “Het is een vliegwiel wat je op gang moet brengen. En als het eenmaal draait, dan doet het enthousiasme verder zijn werk. De community zal steeds verder groeien. Ik heb er alle vertrouwen in dat het lukt”, zegt Chiel. Iedereen kan gids worden. Het hebben van enthousiasme is voldoende!

Mooiste vakantie ooit

“De toekomst van Waterdunen? Die zie ik rooskleurig in. Ik hoop dat er veel mensen uit de directe omgeving, de streek en vanuit de vakantiewoningen van Molecaten rondwandelen in Waterdunen. Dat ze in de verschillende hutten binnen het gebied worden ontvangen door enthousiaste fulltime vrijwilligers uit de community die met veel verve het verhaal van Waterdunen vertellen en mensen van dichtbij de vogels laten beleven. Wij zijn pas tevreden als mensen denken “dit was de mooiste vakantie ooit”, zodat ze bij thuiskomst zeggen: “dit moeten we het volgend jaar weer doen”.

Interview: Jeannine Christiaansen