Met een gids op excursie door Waterdunen

In Waterdunen kun je als bezoeker veel informatie lezen over o.a. de vogels die er broeden, de planten die er groeien en over de getijdennatuur. De gidsen van stichting Het Zeeuwse Landschap (HZL) kunnen je nog véél meer laten zien! Na jarenlang excursies rondom het gebied begeleid te hebben, nemen de gidsen nu de bezoekers mee op ontdekkingstocht door het natuurgebied. Bart Groot, Herman van de Voorde en Hanneke van Haelst begeleiden regelmatig excursies: wandelexcursies door het natuurgebied en fietsexcursies rondom Waterdunen. Hoe bereiden ze zich voor, wat vertellen ze en wat vinden ze zo leuk aan het geven van een rondleiding?

Met andere ogen naar Waterdunen laten kijken ‘Mensen laten zien wat ze niet zo snel zien’, dat is iets wat Herman als doel heeft als hij een groep mensen meeneemt in Waterdunen. Hij hoort dikwijls van mensen uit de regio dat ze bepaalde dingen nog niet wisten. Datzelfde geldt ook voor Hanneke, zij wilt graag dat mensen zich verwonderen over de natuur". Bart vertelt de bezoekers graag over de geschiedenis en neemt ze mee in de ontwikkelingen van Waterdunen. Het leukste vinden de drie gidsen een om de gasten Waterdunen écht te laten beleven en dat de bezoekers na hun rondleiding met andere ogen naar Waterdunen kijken dan voorheen.

Persoonlijke insteek Iedere gids heeft zijn eigen ‘specialiteit.’ Zo kan Bart veel vertellen over de ontstaansgeschiedenis en over het belang van de verschillende partijen of de weerstand van de omgeving. Vanaf de start van het project is hij vanaf de zijlijn betrokken geweest. Hij is vrijwilliger bij de exploitatie van het kerkgebouw in Groede, hier werd zo’n 12 jaar geleden veel informatie verstrekt over Waterdunen. Stapje voor stapje nam hij geïnteresseerden mee in de ontwikkeling van Waterdunen. Toen hij als vrijwilliger aan de slag kon met geven van excursies rondom Waterdunen, eerst namens Provincie Zeeland en later namens HZL, hoefde hij er ook niet lang over na te denken.

Herman heeft een liefde voor planten en vindt het het leukst om in de zomer te gidsen. Op dat moment staat alles in volle bloei en valt er veel te zien. Hij kan dan uitleggen en laten zien waarom bepaalde planten juist op deze plek groeien en andere niet. Hanneke vertelt over wat ze onderweg tegen komt. Zo laat ze aan bezoekers zien hoe de oesters groeien of welke planten er op welke plek bloeien. Het verhaal dat ze vertelt kan elke keer anders zijn. Het ene moment is het vloed en staan de eilanden meer onder water, terwijl het met eb een heel ander landschap is. En dat is juist ook hetgeen Hanneke zo bijzonder vindt aan Waterdunen. Door de getijdenduiker stroomt er zilt water het natuurgebied in, hierdoor ontstaat er zoute vegetatie en strijken er vogels zoals de zwartkopmeeuw, de kluut en de lepelaar neer.

Interessante informatie Vogelweetjes, feiten over het broedseizoen of over de ontwikkelingen in Waterdunen. Het zijn voorbeelden van informatie die gidsen tijdens hun wandel- en fietsexcursies delen. Regelmatig worden de gidsen bijgepraat door deskundigen van HZL. Daarnaast doen de gidsen vaak zelf onderzoeken en delen ze deze resultaten met de rest van de gidsen. Herman doet vaak een rondje door het gebied ter voorbereiding ‘Dan loop ik door het natuurgebied en kijk wat er veranderd is. Ook oefen ik mijn verhaaltje weer even. Hoewel 80% van het verhaal redelijk standaard is moet je toch weer even kijken of de kennis en informatie up-to-date is.”

Ook Bart duikt regelmatig in de boeken om zijn kennis op peil te houden. Daarnaast laat hij de informatie ook afhangen van de groep bezoekers die hij begeleidt. ‘Ik schat meestal in wat de instelling van de groep is en wat ze willen weten. Soms zitten er ook mensen in het publiek die echte vogelkenners zijn. Die laat ik dan graag aan het woord.” Hanneke laat het ook vaak afhangen van haar publiek. “Als ik merk dat mensen veel om zich heen kijken of meer vragen stellen, dan ga ik daar uitgebreid op in. Zo vertel ik de ene keer veel meer over de zilte teelt ondernemers en de volgende keer ga ik in op de planten en vogels die op dat moment te zien zijn. Ook vraag ik altijd of er vogelaars in de groep zijn. Ze krijgen dan tijdens de rondleiding een telescoop mee, om nog beter vogels te kunnen spotten.”

Alle drie de gidsen zijn lovend over Waterdunen. ‘De grootsheid en het unieke van het natuurgebied spreekt mij elke keer nog aan’, vertelt Hanneke. Voor Bart is het totale resultaat van het gebied wat telt. ‘Je ziet dat er heel goed is nagedacht door heel veel mensen om tot dit resultaat te komen. De inrichting van het landschap en het oog voor details met betrekking tot de kinderkijkhutten, dat maakt het gebied zo interessant’. Herman vindt het aantal vogels dat hun plek vindt in Waterdunen speciaal. “Als je weet dat in de gehele Delta maar 50 strandplevieren broeden, en vorig jaar maar liefst 5 strandplevieren naar Waterdunen kwamen, dan vind ik dat een groot succes.” Het is dan ook niet raar dat de gidsen met veel enthousiasme het publiek meenemen op een excursies door Waterdunen.

Wilt u ook met een gids op excursies door Waterdunen? Excursies zijn te boeken via https://www.hetzeeuwselandschap.nl/eropuit