Interview Anita Pijpelink

Sinds mei 2019 heeft Anita Pijpelink als gedeputeerde het project Waterdunen in haar portefeuille. Wie is zij en hoe kijkt zij naar Waterdunen? “Hier is lef getoond om de doelen van kustversterking, ecologische waarde en recreatie samen op te pakken”.

Haar loopbaan begon als docent geschiedenis. Naast haar baan als conrector en afdelingsleider op een middelbare school, was ze de laatste jaren fractievoorzitter voor de PvdA. Vanuit die functie kwam Anita al in contact met het project Waterdunen. Als geboren en getogen Zeeuws-Vlaamse had het project toen al volop haar aandacht. Ze had regelmatig overleg met haar voorganger Ben de Reu, die het dossier Waterdunen in 2015 op zijn beurt overnam van George van Heukelom. Ze is kortom, al jaren vanaf de zijlijn betrokken bij Waterdunen en is trots dat ze nu de afronding van dichtbij meemaakt.

Lef en vastberadenheid

“Waterdunen is een bijzonder project. Uniek in Nederland en zelfs uniek in de wereld. Kustversterking, natuur en recreatie komen hier samen. Hiervoor zijn technische innovaties, nieuwe vormen van samenwerking en bestuurlijk commitment de sleutel tot het succes. Ondanks de tegenslagen, die er zeker ook zijn geweest, en de uitdagingen waar we nog voor staan. Ik bewonder dan ook de energie, vasthoudendheid en vastberadenheid van de betrokken partners om dit project te verwezenlijken”, vertelt Anita enthousiast. “Ook mooi is dat Waterdunen een bijdrage levert aan het uitbreiden van de Westerscheldenatuur, die zo waardevol is voor vogels. Het project levert 121 hectare getijdennatuur op van de in totaal 600 hectare die Provincie Zeeland in opdracht van het Rijk realiseert.”

Foto: Mechteld Jansen


Fotografie: Mechteld Jansen


Passie, expertise en realiteitszin

Na haar aanstelling als gedeputeerde kreeg Anita een rondleiding door het gebied. Ze was verrast door de prachtige omgeving en de contouren van Waterdunen. “Je ziet de vogelbroedeilanden en de kreken al liggen en ook de locatie van de camping is zichtbaar. Natuur en recreatie gaan hier straks hand in hand.” Wat haar daarnaast is bijgebleven, is de kennis van zaken van de betrokken ambtenaren. Hun passie, expertise en realiteitszin geven haar de vastberadenheid om dit prachtige project tot een goed eind te brengen. Haar missie is dat alle projectpartners ontzettend trots zijn op wat er gezamenlijk is bereikt en met recht kunnen zeggen: ‘Dit hebben wij gedaan!’

Buitenmens

Van huis uit heeft Anita iets met slikken en schorren en bomen en bossen. De natuur geeft haar rust. Zelf is ze momenteel minder in de natuur te vinden dan haar lief is. “Ik heb helaas weinig tijd door het werk en mijn gezin met opgroeiende kinderen. Ik ben wel veel buiten en probeer het buitenleven zo lang mogelijk vast te houden door na haar werk te ontspannen met een kop koffie of een wijntje in de tuin.”

Trots en enthousiast

Op de vraag hoe Anita de toekomst van Waterdunen voor zich ziet, hoeft ze niet lang na te denken. “Ik hoop dat ik zie dat mens en natuur èn de belangen zoals veiligheid, in een natuurlijke omgeving goed samengaan. Dat er harmonie is tussen ecologie en recreatie. En dat de betrokken partijen nog steeds enthousiast en trots zijn dat ze het project Waterdunen tot een goed eind hebben gebracht.”


Interview: Jeannine Christiaansen