Werken aan Waterdunen: Buro Ruimte en Groen

Buro Ruimte en Groen werkt in opdracht van Provincie Zeeland voor project Waterdunen. Ze zijn ervaren ingenieurs, tuin- en landschapsarchitecten en gebruiken het Zeeuwse landschap als belangrijke inspiratiebron. Willem-Jan Joosse, mede-eigenaar van Buro Ruimte en Groen, vertelt over zijn werk voor Waterdunen.

Willem-Jan: “In 2012 waren we voor het eerst betrokken bij Waterdunen. Van december 2012 tot juli 2015 hebben we gewerkt aan de zogeheten randzone; de rand rond Waterdunen. Hieronder vallen het ontwerp en de realisatie van de vogeltelpost, de ringsloot, de twee parkeerplaatsen bij Waterdunen en de wegenstructuur, zoals het verplaatsen van de weg Walendijk. Sinds 2019 zijn we opnieuw betrokken, dit keer voor het ontwerp en realisatie van het wandelpad en de boulevard langs de inlaatkreek.”

Wandelpaden in aanleg

Dit najaar is langs de inlaatkreek een wandelpad aangelegd. Het asfalt pad langs de inlaatkreek heeft op het einde bij de zeedijk een robuuste betonnen trap met ernaast een geleidelijk oplopend asfalt pad naar de weg. Daarnaast is ook een deel van het doorgaande wandelpad aangelegd. Het pad is op een speelse manier ontworpen (zie foto) en vormt de verbinding tussen natuurgebied Waterdunen en de dijkovergang. Naast de paden staan straks informatiepanelen voor wie meer wil weten over het gebied. Willem-Jan: “Naast de realisatie van de paden wordt ook het framewerk van de recreatieborden door ons opgepakt. Hier wordt de komende maanden aan gewerkt.”

Maritieme uitstraling

Het wandelpad heeft een landschappelijke inpassing die terug te vinden is in het parkeerterrein aan de Walendijk. De zwarte asfalt laag wordt in het voorjaar van 2021 nog voorzien van een gele laag als ‘finishing touch’. Willem-Jan: “Op deze manier is de route van het wandelpad voor de toekomstige bezoekers mooi herkenbaar. Ook de beplanting past helemaal bij de omgeving. Het totaalplaatje heeft zo een maritieme uitstraling en past mooi in het duinlandschap langs de kust. Het ontwerp is tot stand gekomen in overleg met de partners en de Provincie Zeeland.”

De poelen krijgen vorm

Ook bij de vogelkijkhutten in het westen wordt druk gewerkt. Hier komt de ‘pekelkreeft’, een verfijnde krekenstructuur die de vorm heeft van een pekelkreeftje. De roerdomppoelen in het zuidelijk deel van Waterdunen zijn in aanleg. Deze ontwerpen komen ook van de tekentafel bij Buro Ruimte en Groen in samenwerking met Het Zeeuwse Landschap.

Waterdunen over vijf jaar

Over vijf jaar ziet Willem-Jan daarom ook een vogelrijk gebied voor zich: “Een uitnodigend gebied voor wandelaars. Vanaf de vogeltelpost op de dijk heb je het grote overzicht over het gebied. Vervolgens wandel je over de paden en duik je het gebied in. In een vogelkijkhut sta je met je neus tegen de ruit geplakt vogels van dichtbij te bekijken. Bij de poelen zie je weer heel andere vogels. Prachtig!”, zegt hij enthousiast.

Interview: Jeannine Christiaansen

Wist u dat...

  • er bijna 5.000 grasplantjes zijn geplant;
  • dit vier soorten grassen zijn met verschillende hoogtes en kleuren;
  • er ook meerstammige duindoorns, -olijfwilgen en -veldesdoorns zijn aangeplant;
  • er gebruik is gemaakt van vijf vrachtwagens schelpen voor de duinovergangen bij de toekomstige camping.