Nick Sinke, ondernemer zilte teelt

In Waterdunen gaan meerdere ondernemers aan de slag met het telen op de zilte grond. Nick Sinke is een van hen. Hij is eigenaar van Biosfeer, een bedrijf met zes hectare land waar kruiden worden verbouwd. Héél véél kruiden. Tien jaar geleden gooide hij het roer om. Nu heeft hij een internationaal kruidenteeltbedrijf en levert hij door heel Europa.


Als jongeman van 25 jaar wist Nick al dat hij na zijn 50ste jaar een kruidenboerderij zou beginnen. Tot die tijd zat hij in het internationale management van grote horecabedrijven. Twee maanden nadat hij 50 jaar was geworden kon hij een boerderij kopen en starten met zijn grote droom. Het eerste jaar runde hij het bedrijf alleen. Het tweede jaar kwam zijn vrouw erbij en nu is het een bedrijf waar veertien mensen uit de regio fulltime werken. De kruiden worden op het land geteeld, zondergebruik van mest of gewasbeschermingsmiddelen. De geoogste kruiden worden in het bedrijf verwerkt tot extracten en producten voor de gezondheid en voor geneesmiddelen voor dieren.


Interesse in zilte teelt

Twaalf jaar geleden was een klein artikel in de krant over Waterdunen de aanleiding om in gesprek te gaan met de toenmalig projectleider van de Provincie Zeeland. Vijf jaar later kwam hij in gesprek met de directeur van stichting Het Zeeuwse Landschap en besloot toen om echt met de zilte teelt van kruiden in Waterdunen aan de gang te gaan. De plannen voor de realisatie van het Kustlaboratorium in het gebied sloten aan bij het voornemen van de ondernemer.

Innovatie

“Het telen van zilte kruiden is een leuk nieuw initiatief” vertelt Nick. Er is een nieuwe teeltmethode bedacht die innovatief is voor het telen van groenten en kruiden. Er wordt gekeken naar het zoutpercentage in de grond om te bepalen welk kruid of plantje op die locatie het beste kan worden geteeld. Zo wordt op een volkomen natuurlijke manier optimaal gebruik gemaakt van de grond. “Voorafgaand aan het moment van oogsten zit een reis van ontwikkeling en onderzoek om kennis op te doen. Welk plantje en kruid kan welke hoeveelheid zout verdragen en waar zaaien we het plantje of kruid? Maken we kleine afgravingen in de grond voor planten die wat meer zout kunnen verdragen? Of zetten we de plantjes juist op een terpje om ervoor te zorgen dat ze niet teveel zout krijgen?” Dit soort vragen spelen allemaal door zijn hoofd. In eerste instantie zullen de kosten ver voor de baten uit gaan. Nick's bedrijf verkoopt de geoogste planten straks aan restaurants in de omgeving. Van de kruiden maken ze producten als siroop, likeur, zonnebrandcrème, verf- en kleurstoffen. Deze worden afgezet in hotels en huisjes in de regio. Allemaal innovatieve producten specifiek voorkomend uit Waterdunen.

Toekomstplannen

Nick wil nog meer. Hij denkt aan publieksvriendelijke wandelpaden door zijn percelen waar bezoekers en werkende mensen elkaar in het veld niet in de weg lopen maar waar interactie tussen beide partijen mogelijk is. Dit om mensen op een laagdrempelige en ongedwongen manier te woord te staan.


Nick ziet de zilte teelt in Waterdunen als een leuke uitdaging en hoopt dat vele bedrijven in de regio zichzelf koppelen aan Waterdunen. Recreatie, commercie en natuur vallen volgens hem goed te combineren.


En hoe ziet zijn bedrijf in Waterdunen er over tien jaar uit? Daarover is Nick helder. “Dan is 'Biosfeer Waterdunen’ een gevestigd bedrijf met verkooppunten van zilte teeltproducten door heel Nederland. Er zijn veel hobbels genomen om van landbouwgrond een prachtig natuur- en recreatiegebied te maken. Er zijn kansen voor iedereen en het blijkt nu toch te gaan lukken. Waterdunen wordt een echt merk.”


Interview: Jeannine Christiaansen