De bouw van het recreatiepark Waterdunen

In december is de grond van het recreatiedeel in Waterdunen officieel overgedragen aan Molecaten. Met het overdragen van de grond kan de recreatieondernemer starten met de bouw van het nieuwe recreatiepark Waterdunen,op de plek waar voorheen Molecaten Park Napoleon Hoeve lag. Voordat de eerste gasten in Waterdunen kunnen verblijven is nog heel wat werk te verzetten. Wat moet er gedaan voordat de eerste gasten worden verwelkomd en wat is achter de schermen al geregeld?

Hoe het allemaal begon

Waterdunen zou er niet zijn zonder het recreatieve deel, het maakt een onmisbaar deel uit van de totstandkoming van het natuurgebied. Hoe dat dan zit? Waterschap Scheldestromen moest de kust tussen Breskens en Groede versterken. Arno Boomert, de toenmalige eigenaar van camping Napoleon Hoeve onderaan de dijk, wilde al langere tijd uitbreiden en zag kansen voor een nieuw recreatiegebied. Hij verkocht zijn grond aan Molecaten en samen met Provincie Zeeland, stichting Het Zeeuwse Landschap en gemeente Sluis werd gezocht naar een oplossing om voor iedereen iets moois te maken van het gebied achter de dijk. Het resultaat is een uniek natuur- en recreatiegebied. Het natuurgebied is al open en nu kan ook worden gestart met de bouw van het nieuwe recreatiepark.

Een ontwerp dat past in de omgeving

Molecaten is samen met een architect om de tekentafel gaan zitten om te kijken hoe ze binnen de kaders van het plan van Waterdunen een recreatiepark konden bouwen dat opgaat in de omgeving. Dat het recreatiepark anders dan de andere Molecaten parken zou worden was duidelijk, aldus projectmanager Hans van Putten. ‘‘De combinatie van natuur, kust en het inspirerende achterland is bij uitstek geschikt om nieuwe energie op te doen. De vakantiehuisjes worden volledig ingepast in het landschap en we kiezen voor een modulaire aanpak bij de bouw, waardoor het milieu minder belast wordt en elementen van de vakantiehuisjes onderling uitwisselbaar zijn. Nu Molecaten de grond in bezit heeft kan de eerste schop in de grond worden gezet. Alhoewel daar eerst ook nog wat werkzaamheden aan vooraf gaan. Waterdunen is een bijzonder waterrijk gebied en er moet dus eerst aan de waterhuishouding worden gewerkt. Riet weghalen, sleuven graven en sloten maken zijn voorbeelden van werkzaamheden die nu worden uitgevoerd.

Bouwen met zo min mogelijk impact

De realisatie van het park vindt gefaseerd plaatst. Fase 1 bestaat uit de aanleg van het hoofdgebouw, 74 vakantiewoningen, een camping met 39 glamping tenten. Het bouwen van het hoofdgebouw kost de meeste tijd. Dit gebouw herbergt niet alleen de receptie, maar ook een kidsclub, snackbar en restaurant. “In Waterdunen bouwen we op een andere manier. Bij de bouw van het recreatiepark is bewust gekozen om zo weinig mogelijk impact op de natuur en omgeving uit te oefenen. “In plaats van een bouwplaats met constante aanvoer van vrachtwagens en een mierennest van mensen worden de bouwwerkzaamheden op locatie tot een minimum beperkt. De huisjes worden in een fabriek gebouwd, waardoor alleen de afbouw op locatie plaats hoeft te vinden. Zo kunnen de vogels rustig blijven broeden en ondervindt de omgeving ook weinig hinder’’, vertelt Hans.

Binnen wordt buiten

Er is goed nagedacht over hoe het recreatiepark eruit komt te zien en hoe de huisjes zijn ingericht. Eenvoud, comfort en interactie met de omgeving zijn hierbij de kernwoorden. De locatie van het park is magnifiek en is dan ook als uitgangspunt genomen bij de inrichting van het park en bij het interieur van de woningen. Aan de ene kant heb je de zee en aan de andere kant sta je midden in de natuur. Gasten moeten daar optimaal van kunnen genieten. Buiten naar binnen halen, dat is dan ook de doelstelling bij de bouw en inrichting. De vakantiewoningen bestaan grotendeels uit glas, natuurlijke materialen en profiteren van veel lichtinval. Ook hebben de kavels geen schuttingen. Wel worden er natuurlijke heggen aangelegd zodat je geniet van voldoende privacy. Door het hoogteverschil en aangelegde zandduintjes, zie je steeds maar een klein gedeelte van de vakantiewoningen. Er zijn ook verschillende glamping tenten, speciaal voor de mensen die graag in de natuur willen verblijven, maar niet houden van kamperen. In een glamping tent hoeft je niet met een wc-rol naar een toiletgebouw maar beschik je over een eigen wc.

Welkom in voorjaar 2023

De bezoekers staan al te popelen om in Waterdunen te verblijven. De eerste aanvragen zijn al binnen. Het aantrekken van gasten is dan ook niet echt iets waar Molecaten vooralsnog veel promotie in gaat steken. Immers de bijzondere locatie verkoopt zichzelf. Bij de bouw van het recreatiepark hebben ze ook nagedacht over welk soort bezoekers ze willen trekken. Op het recreatiepark komen vier-, zes- achts- en tien persoonshuizen. Ideaal voor gezinnen, families of voor als je met je partner op vakantie gaat.

Baas op eigen park

Waar andere recreatieondernemers vaak mogelijkheden bieden om huisjes te verkopen aan particulieren, houdt Molecaten graag zelf de regie. De vakantiewoningen in Waterdunen zijn niet te koop. ‘‘Wij willen op lange termijn altijd de beste kwaliteit bieden en door de huisjes in eigen hand te houden kunnen we een park realiseren wat in de lengte van jaren blijft bestaan en een toevoeging biedt voor de omgeving. Zo bieden we gasten het ultieme belevingsmoment. Molecaten Park Waterdunen is bij uitstek geschikt voor de vakantiegast die op zoek is naar een memorabele ervaring,’’ licht Hans toe. Herinneringen maken is niet voor niets het motto van de recreatieondernemer. Benieuwd naar de voortgang van recreatiepark Waterdunen? Kijk voor meer informatie op www.molecaten.nl/waterdunen