Waterdunen is helemaal open!

Vanaf 9 december kunnen wandelaars over drie routes door Waterdunen lopen. Gedeputeerde Anita Pijpelink en Rob van Westrienen (directeur stichting Het Zeeuwse Landschap) knipten samen met Bart van Schilt (directeur aannemer Van Eekeren en Van Schilt) een lint door bij de brug bij de Walendijk. Met deze symbolische handeling zijn ook de wandelroutes vanaf de Walendijk toegankelijk, het westelijke deel van Waterdunen.

Hoe komt u er?

Waterdunen ligt op circa. 10 minuten fietsen van het fietsvoetveer Vlissingen-Breskens. U kunt uw fiets parkeren in de fietsenstalling bij de ingang bij de Langeweg (ter hoogte van de Kieweg), of in de fietsenstalling aan de Walendijk. Komt u met de auto, dan kunt u parkeren op de parkeerplaats aan de Nieuwe Slikkenburgseweg(N avigatie: ‘parking Slikkenburg’, ter hoogte van Loods10) of op de parkeerplaats Walendijk (in de winter is het gratis parkeren). De parkeerplaatsen en de fietsenstallingen zijn op de plattegrond aangegeven. Volg vanaf de ingangen de routebordjes.

De groene Zeekraalroute

Eerder dit jaar opende de groene Zeekraalroute, een wandelroute van 4,5 kilometer die gedeelte onverhard is. Het onverharde gedeelte wordt ook wel struinpad genoemd. Wanneer het regenachtig is geweest heeft u de kans dat het modderig is, trek dus stevige schoenen aan als u deze route gaat wandelen. Vanaf nu kunt u ook kiezen voor de oranje Vogelroute of de blauwe Golfroute.

De oranje Vogelroute

De oranje Vogelroute start bij de hoofdingang bij de Walendijk en heeft een lengte van 5,5 km en voert over vlonderpaden en langs kijkhutten speciaal ingericht voor kinderen. Ontdek de vogels die leven bij de zoete poelen of stop bij een van de uitzichtpunten. Loop vervolgens over het middenpad en begluur de vogels door de kijkgaten. De route vervolgt zich naar de kust langs de getijdenduiker. De getijdenduiker zorgt voor hoog en laag zout water achter de dijk. Benieuwd hoe de getijdenduiker werkt? Op de achterkant van het gebouw vindt u verschillende informatiepanelen. Vervolgens loopt u via de boulevard weer terug naar de parkeerplaats.

De blauwe Golfroute

De langste wandelroute heeft een lengte van 9 kilometer. De Golfroute loopt helemaal langs de rand van Waterdunen. Zo loopt u niet alleen langs de vogelkijkhutten en de roerdomppoep in het westen, ook loopt u een stuk over het onverharde struinpad in het oosten. Vervolgens loopt u langs de salina, een zoutpan, weer terug naar de kust. Met deze wandeling ontdekr u het hele natuurgebied.

U kunt ook de verschillende wandelroutes aan elkaar knopen om zo Waterdunen geheel te beleven.

Al wandelend kunt u genieten van een prachtig natuurgebied en de vele vogels die hier verblijven. In deze tijd van het jaar is de kans groot dat u als bezoeker oog in oog komt te staan met een waterhoen, torenvalk, fuut, grauwe gans of buizerd. Gaat u wandelen in Waterdunen? Dan zijn hier nog een paar handige tips.

Over de wandelroute

De wandelroutes zijn deels verhard, deels onverhard en u wandelt een stuk over een vlonderpad. Het onverharde gedeelte van de wandelroute kan bij regen modderig zijn. Kies daarom voor stevige schoenen.

Hondenbeleid

Omdat Waterdunen een vogelgebied is, zijn honden in het grootste deel van Waterdunen niet toegestaan. In het oosten van Waterdunen is een gedeelte waar honden aan de lijn wel zijn toegestaan. Dit staat op de borden langs de route aangegeven en op de plattegrond.

Fietsen

Waterdunen is een wandelgebied, er zijn geen fietspaden. Er zijn verschillende fietsstallingen, deze staan aangegeven op de plattegrond. Waterdunen per fiets beleven? Verken dan het fietspad rondom Waterdunen.