Waterdunen is voor de regio
Wethouder Jack Werkman van gemeente Sluis heeft de ontwikkeling van Waterdunen vanaf het begin gevolgd. Eerst was hij als statenlid betrokken bij Waterdunen, nu als wethouder van gemeente Sluis. We spraken hem over de rol van de gemeente in het project en de waarde van Waterdunen voor Zeeuws-Vlaanderen.
Trots “Ik ben best wel trots op het resultaat”, zo begint Jack zijn verhaal. “Het is een heel mooi gebied geworden, we komen van heel ver en als ik zie wat we nu hebben gerealiseerd met elkaar ben ik best wel trots. Het was niet altijd even makkelijk en we hebben veel hobbels moeten nemen, maar we deden het altijd op een gelijkwaardige basis, in gezamenlijkheid.”
Jack weet nog goed hoe het project Waterdunen is begonnen. “In de periode van 2011 tot 2015 was ik statenlid en was de onteigeningsprocedure aan de gang. Later, in 2014, werd ik wethouder van de gemeente Sluis. Vanaf 2018 kreeg ik ook Waterdunen in mijn portefeuille. Juist deze ontwikkeling maakt het dynamisch. Vanuit de beginfase weet ik wat er allemaal bij kwam kijken. En dat het begin niet makkelijk was.”
Credits: Fotisto_RG
Een positief gevoel Jack kijkt terug met een positief gevoel. “Hoewel we als partners moeilijke tijden hebben meegemaakt, zijn we elkaar altijd blijven opzoeken. We hebben steeds opnieuw alle belangen tegen elkaar afgewogen en daarin – op gelijkwaardige basis – de beste keuzes gemaakt. Iedereen bekijkt zijn of haar aandeel vanuit de bijdrage die ze kunnen leveren. Wij – de gemeente Sluis – bekijken het vanuit de recreatie en economische spin off.
De samenwerking tussen de vijf partijen is vanaf nu geborgd in een beheerplatform. Stichting Het Zeeuwse Landschap neemt het grootste gedeelte van het beheer en onderhoud voor hun rekening. Ze hoeven het niet alleen te doen, samen met de andere partijen zullen ze zorg dragen voor Waterdunen. “We hebben elkaar hard nodig om ervoor te zorgen dat naar de toekomst toe het gebied mooi en toegankelijk blijft voor iedereen. Ik zie dat wel positief in, dankzij het beheerplatform zorg je ook voor continuïteit en blijf je samen met elkaar in gesprek”, aldus Jack.
Natuur en recreatie gecombineerd Onlangs heeft het nieuwe college een bezoek gebracht aan Waterdunen. Het voltallige college werd niet alleen op de hoogte gebracht over de economische spin-off die Waterdunen biedt, maar ze leerden ook van alles over de vogels en de natuur. Samen met de directie van stichting Het Zeeuwse Landschap gingen ze op pad in Waterdunen. “Waterdunen is ontstaan vanuit de wens om natuur en recreatie te combineren met kustversterking. Wij – als gemeente – weten hoe belangrijk Waterdunen is voor de omgeving en het toerisme. Tijdens de wandeling hebben we meer geleerd over de zilte natuur en welke vogels in Waterdunen een rustplaats vinden”, blikt Jack terug op de wandeling. Samen met het college is hij hoopgevend. “In het begin was er veel weerstand, maar ik heb nu ook mensen gesproken die voorheen tegenstanders waren en nu positief zijn over Waterdunen. Dat is één van de mooiste resultaten.”
Waterdunen is een uniek natuurgebied en dankzij de komst van dit bijzondere natuurgebied is er een toeristisch product aan de streek toegevoegd. “Deze flora en fauna heb je nergens anders in de provincie. Ik ben best trots dat we dat mogen gebruiken voor onze inwoners en toeristen.”. Afgelopen jaar hebben al veel omwonenden en toeristen mogen genieten van al het moois dat Waterdunen biedt. Jack hoopt dat in de toekomst dit aantal stijgt. Dat mensen naar Zeeuws-Vlaanderen komen om deze bijzondere flora en fauna te bekijken. “Ik verwacht dat er veel meer dagjesmensen komen, om te recreëren, van de natuur te genieten of om hier te fietsen of wandelen. Ik denk ook dat door de komst van Waterdunen een ander soort publiek wordt aangetrokken. Mensen die niet zo snel naar de kust zouden gaan, maar nu juist wel komen vanwege de zilte natuur en de vogels. De mensen die erg gefocust zijn op de flora en fauna. En de mensen die het leuk vinden om zowel de Zeeuwse stranden te combineren met Waterdunen.” De stijging in het toerisme, het aantrekken van ander publiek en wellicht seizoensverlenging zorgen voor een economische impuls. Daarnaast zal ook de werkgelegenheid een boost krijgen.
Het nieuwe eraf Als je aan Jack vraagt hoe hij de toekomst van Waterdunen voor zich ziet heeft hij daar wel een antwoord op. “Als je nu naar Waterdunen kijkt, is het al een prachtig landschap. Maar Waterdunen is nog maar net open en alles moet nog een beetje ‘body’ krijgen. Ik hoop dat als ik over 5 jaar door het gebied wandel Waterdunen nog meer is ontwikkeld en nog veel mooier is dan nu. Dat bijvoorbeeld park Waterdunen in zijn totaliteit staat, dat het niet meer spiksplinternieuwe huisje zijn maar dat het onderdeel van het geheel is geworden. Dat je een echte boost ziet van de natuur, flora en fauna. Dat het niet allemaal meer ‘net nieuw’ is, maar dat het leeft en bruist.”