Een terugblik op het project Waterdunen
Eind december 2022 heeft gedeputeerde Anita Pijpelink haar handtekening gezet onder de notariële eigendomsakte. Hiermee heeft Provincie Zeeland formeel de gronden aan stichting Het Zeeuwse Landschap overgedragen. Voor Anita overheerst een gevoel van trots. “Ik ben heel trots op hoe we Waterdunen hebben kunnen afronden. Toen ik begon als gedeputeerde, mocht ik de getijdenduiker openen. Een spannend moment, want nergens anders wordt eb en vloed achter de dijk via zo’n techniek geregeld. Het was pionieren en bijsturen. Nu ligt er een prachtig gebied.” Voor Anita laat Waterdunen perfect zien hoe dit project een vorm is van ‘building with nature’. Het bewijst hoe je prachtige dingen kunt realiseren door ecologie, waterveiligheid en recreatie te combineren.
Verschillende werelden samenbrengen Waterdunen is niet zomaar een natuurgebied of recreatiegebied. “Het was echt dromen.” En om dromen te verwezenlijken, is het altijd laveren tussen verschillende belangen en ontwikkelingen. Een recreatieondernemer, een waterschap met een opgave voor kustversterking en waterveiligheid, een natuurorganisatie en twee overheden, ze hadden allemaal aparte doelen. “Toch is gelukt om deze werelden samen te brengen”, aldus de gedeputeerde.
In gezamenlijkheid oplossingen bedenken Anita heeft de afgelopen jaren de rol als voorzitter van de stuurgroep op zich genomen. Het mooie aan de samenwerking met de vijf verschillende partners vindt ze dat er een gezamenlijk belang en gezamenlijk perspectief was. Op gelijkwaardige basis werden alle belangen en perspectieven behartigd. Dat was niet altijd makkelijk en er zijn vele hobbels genomen. “Ik denk oplossingsgericht. Waterdunen laat zien dat een project best uit de pas kan lopen in termen van tijd en geld en dat het combineren van functies (recreatie, waterveiligheid en gebiedsontwikkeling) niet de makkelijkste weg is, maar wel het mooiste eindresultaat geeft”, aldus Anita.
Als Anita terugblikt, benoemt ze een speciaal moment. “Met een van de grootste tegenstanders van het project heb ik een wandeling door Waterdunen gemaakt. Ik vond het mooi om te zien dat deze man zich fel heeft verzet tegen de plannen - maar desondanks bereid was om mij te ontmoeten en samen door het gebied te lopen.”

"Ik denk oplossingsgericht. Waterdunen laat zien dat een project best uit de pas kan lopen in termen van tijd en geld en dat het combineren van functies (recreatie, waterveiligheid en gebiedsontwikkeling) niet de makkelijkste weg is, maar wel het mooiste eindresultaat geeft"

“Ik draag in vol vertrouwen het stokje over aan stichting Het Zeeuwse Landschap om het gebied te laten floreren. HZL heeft de expertise om de diverse functies die Waterdunen biedt tot volle wasdom te laten komen”
Een veranderende rol Het werk van Provincie Zeeland in het gebied is klaar. Stichting Het Zeeuwse Landschap neemt het beheer en onderhoud van Waterdunen over. “Ik draag in vol vertrouwen het stokje over aan stichting Het Zeeuwse Landschap om het gebied te laten floreren. HZL heeft de expertise om de diverse functies die Waterdunen biedt tot volle wasdom te laten komen,” zegt Anita. De partners blijven wel betrokken. In het beheerplatform vinden de samenwerkende partijen elkaar en overleggen ze over beheer en onderhoud.
In de toekomst Voor de toekomt van Waterdunen heeft Anita twee wensen. Ze zou het mooi vinden om aan Nederland en wereldwijd te laten zien hoe bijzonder het natuurgebied is, samen met de leerlessen. “We hebben soms de ogen van de ander nodig om te ervaren hoe bijzonder het hier is. We weten hoe het was en hoeveel moeite het kostte om er te komen. Pas nu ga je in de volle omvang (of breedte) zien wat we hebben gerealiseerd.” Daarnaast hoopt de gedeputeerde dat veel mensen gaan genieten van de flora en fauna en alles wat Waterdunen te bieden heeft. Waarbij het vanzelfsprekend is dat de gasten respect en eerbied voor de natuur hebben. Immers: de vogels zijn de bewoners en de bezoekers zijn te gast.
Dromen worden werkelijkheid Thijs Kramer (oud-gedeputeerde Provincie Zeeland) en Martin Hemminga (oud-directeur stichting Het Zeeuwse Landschap) zijn de grondleggers van Waterdunen. “Zij hadden een droom en ik vind het een bijzondere en eervolle rol dat ik hun droom heb mogen realiseren”, vertelt Anita. “Een project als dit maakt duidelijk dat dromen belangrijk is. Als je aan je droom vasthoudt en partners daarin meeneemt, kun je met een dosis geduld, oplossingsgerichtheid en middelen dromen volbrengen. Met alle hobbels die we onderweg tegenkwamen, hebben we dit als Zeeland toch maar mooi voor elkaar gefietst. Daar ben ik trots op.”