Een blik naar de toekomst
Al sinds 2017 zorgt stichting Het Zeeuwse Landschap voor het beheer en onderhoud van Waterdunen. Vanaf december 2022 is de stichting nu ook formeel eigenaar van het natuurgedeelte in Waterdunen. Voor directeur Rob van Westrienen is dit de kers op de taart na een jarenlange samenwerking met Provincie Zeeland.
Natuur van internationaal belang Rob, een fervent vogel- en natuurliefhebber, had de eer om op 7 oktober 2021 het natuurgebied te openen voor publiek. Hij is trots en blij dat Het Zeeuwse Landschap de verantwoordelijkheid voor het beheer van Waterdunen kan dragen. “De nieuwe natuur is van internationaal belang, ook omdat het midden in de hoofdroute van de vogeltrek ligt. We zetten eigenlijk al een paar jaar ons beste beentje voor om dit gebied te beheren en de natuur tot volle wasdom te laten komen. Daarnaast staat natuurbeleving op een gedeelde eerste plaats, wat tot uiting komt in een mooie recreatieve infrastructuur, daarnaast bieden we allerlei activiteiten aan om de natuur te beleven. Tenslotte draagt het gebied ook bij aan de waterveiligheid.”
Proeftuin voor zilte teelten Naast het beheer en onderhoud van het natuurgebied houdt Het Zeeuwse Landschap zich ook bezig met het kustlaboratorium, de proeftuin voor zilte teelt. “Ontwikkelingen zoals een stijgende zeespiegel, wegzakkend land achter de dijken en zout water dat in de landbouwgronden sijpelt, daar moeten we iets mee. Het kustlaboratorium biedt de mogelijkheid om samen met de agrariërs oplossingen te vinden,” licht Rob toe. In het Kustlab krijgen ondernemers de kans om te experimenteren, kennis en ervaring op te doen en kennis te delen. De ondernemers worden ondersteund door de Hogeschool Zeeland.

"Ik vind heel bijzonder hoe de vijf partners elkaar hebben weten te vinden. Het is niet altijd zonder slag of stoot gegaan maar het hogere doel is altijd in beeld gebleven. In het beheerplatform weten we elkaar te vinden en zullen we gezamenlijk de doelstellingen blijven nastreven."
Plannen voor de toekomst Bij de entree aan de Puijendijk wil Stichting Het Zeeuwse Landschap in de toekomst nog een ontvangstgebouw ‘Welkom-in-Waterdunen’ realiseren, met speelnatuur. De natuur zal zich ook nog verder ontwikkelen. Als je aan Rob vraagt wat hij over 5 jaar hoopt te zien is er een duidelijk antwoord: “‘Ik hoop dat de natuur zich zodanig ontwikkelt dat heel veel kustbroedvogels en vogels op doortrek hier hun plek vinden. En dat mensen hier volop van genieten.” Rob hoopt ook dat de bezoekers zich realiseren dat Waterdunen onderdeel is van een groter geheel, een netwerk van natuurgebieden. Dat Waterdunen niet zomaar een gebied is, maar een cruciale (rust)plaats voor de vogels.
Een prettige samenwerking De afgelopen jaren hebben stichting Het Zeeuwse Landschap en Provincie Zeeland samen met Waterschap Scheldestromen, gemeente Sluis en Molecaten zij aan zij gewerkt. Waar eerst de provincie een overkoepelende rol had, is het nu aan stichting Het Zeeuwse Landschap om met de scepter te zwaaien. Een rol die Rob met veel vertrouwen op zich neemt. “Ik vind heel bijzonder hoe de vijf partners elkaar hebben weten te vinden. Het is niet altijd zonder slag of stoot gegaan maar het hogere doel is altijd in beeld gebleven. In het beheerplatform weten we elkaar te vinden en zullen we gezamenlijk de doelstellingen blijven nastreven. Het is een bijzonder gebied met een prachtig resultaat, voor de natuur, recreatie en kustveiligheid”, aldus Rob.