Waterduunse wetenswaar­digheden

Waterdunen in blad Land + Water

In het blad Land + Water, een vakblad over ontwikkelingen in de civiele- en milieutechniek, is in het nummer van 5 mei 2019 een artikel gepubliceerd over Waterdunen.


Jeroen de Maat (senior projectleider Provincie Zeeland) en Dennis van Heumen (senior projectleider BLT Advies) werkten mee aan het artikel. Zij vertellen enthousiast over de uitdagingen en kansen van Waterdunen.


Gastheerschap Waterdunen

Woensdagochtend 12 juni kwamen in alle vroegte 27 mensen bij elkaar in Hof Waterdunen. Zij volgen als gastdames en -heren van de Zwinstreek een tweedaagse verdiepingsmodule Waterdunen, georganiseerd door IVN Zeeland. Gastdames en -heren zijn lokale ondernemers die een praktijkgerichte opleiding hebben gevolgd en bezoekers beter wegwijs maken in het uitgebreide aanbod van activiteiten in de Zwinstreek.


Deze regenachtige ochtend stond in het teken van een excursie langs het gebied Waterdunen. Chiel Jacobusse van stichting Het Zeeuwse Landschap nam de deelnemers mee in het verhaal van de vogels en de planten. Hij vertelde over de vogels en planten die nu in Waterdunen voorkomen en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst zodra het zoute water het gebied in en uitstroomt. Met anekdotes, enthousiaste verhalen en door mensen te laten luisteren naar het gefluit van de op dat moment aanwezige vogels, wist hij veel informatie over te brengen.


Als echte ambassadeurs kunnen de deelnemers na afloop van de verdiepingsmodule bezoekers van de streek informeren over het unieke gebied Waterdunen.


Excursie van gastheren door Waterdunen

Excursies door Waterdunen

Op dinsdagmorgen 28 mei was de eerste zomerexcursie in Waterdunen ingepland. Ondanks dat de regen met bakken uit de lucht kwam, meldden 10 ge√Įnteresseerden zich bij het verzamelpunt Strandtent Loods Tien. Helaas kon de wandeling niet doorgaan omdat er onweer met bliksem voorspeld werd.


Gids Huub Buysse moest improviseren en deed dat met verve. Hij vertelde de aanwezigen, onder genot van een kopje koffie, over de geschiedenis, achtergrond en huidige stand van zaken van het project Waterdunen. Toen het weer iets opgeklaard was werd nog een bezoek gebracht aan de vogeltelpost met mooi uitzicht over het gebied en aan de getijdenduiker.

HZL gids Huub Buysse vertelt