Stevige bekleding inlaatkreek

Aannemer Martens & Van Oord heeft in mei de laatste zinkstukken in de inlaatkreek aangebracht en verzwaard met stortstenen om de bodem en de wanden te beschermen tegen erosie door het water dat er straks door stroomt.


De eerste tientallen meters vanaf de inlaatkreek hebben het meest te verduren van de kracht van het water. Daarom is op dit deel van de bodem en oevers een speciaal soort beton aangebracht, dat de stortstenenbekleding extra stevig maakt. Dit zogenaamd colloïdaal beton is een specie die verdikt is met een lijmachtige stof. Het woord colloïdaal komt van het Griekse ‘colla’ wat lijm betekent. Het bijzondere aan colloïdaal beton is dat het geschikt is voor gebruik onder water. De stortstenen zijn met dit beton verlijmd tot zwaardere eenheden. Zo ontstaat een nog sterkere constructie.


Eerst zijn er proeven gedaan om de precieze verhouding van dit colloidaal beton te bepalen. Daarna is het beton door middel van een 52 meter lange slang zeer nauwkeurig gestort en door een team van duikers onder water gecontroleerd.