Zilte teelt van start

Het is zo ver! Nick Sinke eigenaar van Biosfeer Groede is gestart met de teelt van zilte kruiden in Waterdunen. In het magazine van december 2019 interviewden we de ondernemer al over zijn plannen. En nu heeft Nick figuurlijk de eerste spade in de grond gezet om zijn droom werkelijkheid te laten worden: het telen van zilte kruiden.

Nick begon een jaar geleden met de voorbereidingen. In samenwerking met stichting Het Zeeuwse Landschap (HZL) is een ontwerp gemaakt. “Hiervoor heeft het Verdronken Land van Saeftinghe model gestaan”, vertelt Nick. De grond waar de kruiden geteeld worden was volledig plat. Met grote kranen en graafmachines is meer variatie aangebracht. Hoogtes zijn gemaakt, geulen gegraven en glooiingen aangebracht. Met de afgegraven grond is een bezoekersheuvel gemaakt. In de grote kas op zijn bedrijf in Groede is hij aan het experimenteren met planten. “Planten passen zich op een later moment aan het zoute water. Door planten dagelijks met een gietertje zout water te geven kunnen ze wennen aan het zoutgehalte. Dit is per plant uitgezocht. Het is een monnikenwerk”, laat Nick met een glimlach op zijn gezicht weten.

Veel handwerk

De indeling van de zilte percelen is zo gemaakt dat wanneer Nick als teler niets doet, er toch allerlei zilte groenten groeien. Het enige wat Nick en zijn medewerkers doen is het gebied een beetje helpen door hier en daar wat te zaaien of te planten. “Je zal geen strakke percelen zien in het gebied, maar plukjes zilte groenten die op verschillende plaatsen staan”, zegt Nick. Het is dus heel veel handwerk, maar het gebruik van hele lichte tuinbouwmachines is soms niet te vermijden. Op de tekentafel ligt nu de gedachte om over de slikken een soort verplaatsbare rails te leggen, zodat mensen op hun buik bij de groenten kunnen komen om ze te snijden.

Zilte kruiden

De voorbereidingen zijn inmiddels al ver gevorderd. Het gebied ligt klaar. In oktober begint het inplanten en zaaien. Juist in het najaar kunnen de meeste zoutminnende planten goed kiemen in het zoete regenwater dat dan voorradig is. Maar wat erg belangrijk is, is het getij. Het water moet tot een hoogte komen van +0,75 boven NAP. In totaal worden straks honderd verschillende gewassen geteeld. Denk hierbij aan lamsoor, zeekraal, zeebanaantjes, zeekool en zeevenkel. Maar Nick experimenteert ook wordt met vier soorten haver. En op de hogere delen komen duindoorns, vlieren, jonge zeedennen, wilde saliesoorten en wilde peen te staan.

Kustlaboratorium

Het Kustlaboratorium is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Droomfonds van de Postcodeloterij en is een goede uitvalsbasis voor de twee ondernemers die in Waterdunen aan de slag gaan. Stichting Het Zeeuwse Landschap stelt de faciliteiten van het Kustlaboratorium beschikbaar voor de ondernemers. Hierdoor kunnen zij experimenteren zonder dat er gelijk geld op tafel moet komen, want de eerste jaren zal het harde werk nog geen geld opleveren. “Nu gaan er een kruidenteler en een oesterteler aan de slag, maar er kunnen zeker vijf ondernemer hun brood verdienen in Waterdunen. “Als ze maar ideeën hebben”, laat Nick weten. Met het zaaien en planten in oktober 2020 wordt de eerste bescheiden oogst verwacht in 2021. Planten worden gebruikt als biologische kleurstoffen waar linnen mee wordt geverfd. Met dit linnen wordt strandkleding ontworpen. Daarnaast worden planten geteeld voor het maken van een biologische zonnecrème. Van de kruiden wordt onder andere een likeur gemaakt in samenwerking met de ondernemer van Pure C: Hierbas de las Dunas.

Toekomstplannen

“Vanaf de bezoekersheuvel kunnen de bezoekers zodra Waterdunen opengaat de werkzaamheden in het teeltgebied zien. Medewerkers van Nick lopen door het gebied om te zaaien, te planten en te oogsten. Sterrenkoks snijden zeegroenten voor de bereiding van lekkere gerechten in hun restaurants. Er komen bankjes en informatieborden. Ook wil Nick samen met de oesterkweker proeverijen organiseren in de zeegroentenschuur op vrijdagmiddag. Producten worden dan verkocht, maar er komt geen winkel. En iedere zaterdagmiddag wordt uitleg gegeven aan belangstellenden over zilte teelt. Dit gebeurt allemaal in eigen beheer en is een gebaar om iets terug te doen richting de organisaties die de ondernemers deze mogelijkheid hebben gegeven. Natuurlijk is dit ook een mooi moment voor de gasten van Molecaten Park Waterdunen om het gebied beter te leren kennen. Er ligt een mooie toekomst in het verschiet.

Interview: Jeannine Christiaansen