(Bijna) welkom in Waterdunen!

Wie nu langs Waterdunen rijdt, ziet dat het gebied bijna klaar is om bezocht te worden. Deze zomer start de aanleg van de wandelpaden en gaat het gebied open voor wandelaars! Wat kun je als wandelaar verwachten en hoe kom je meer te weten over het gebied? Daar werken we momenteel hard aan. Van informatiepanelen en bewegwijzering tot de inrichting van de vogelkijkhutten: al wandelend door Waterdunen leer je dit mooie gebied goed kennen. Drie wandelroutes Een korte of een lange wandeling, comfortabel over de verharde route met de kinderwagen of stevig doorstappen over een onverhard pad: in Waterdunen kan het. Drie routes (zie concept plattegrond hieronder) bieden voor ieder wat wils. De hoofdingang bij de parkeerplaats aan de Walendijk is het startpunt voor twee van de drie routes, maar ook bij de andere entreepunten kun je beginnen met wandelen. De routes variëren van 4,5 tot 9 km. Langs de routes vind je diverse uitkijkpunten, in de vorm van vogelkijkschermen of kijkhutten. Jij ziet de vogels, maar ze zien jou niet. Een mooie plek dus om de vogels eens uitgebreid te bespieden.

Informatiepanelen Natuurlijk kun je gewoon een lekkere wandeling maken en frisse lucht opsnuiven. Maar wie nieuwsgierig is naar de bijzonderheden van het gebied en de ‘bewoners’ zoals de vogels, vindt op verschillende plaatsen langs de routes informatie. Loop bijvoorbeeld eens over de bruggen. Hier vind je informatie over de verschillende vogels die Waterdunen bezoeken. Sommigen kun je het hele jaar zien, anderen alleen in de zomer of juist in de winter. Een mooie reden dus om vaker te komen! Andere informatiepanelen (zie voorbeeld hiernaast) langs de route vertellen bijvoorbeeld over de zilte teelten, de getijdenduiker en de verschillende zoete en zoute poelen die hun eigen unieke flora en fauna zullen aantrekken.

Kijkhutten Op drie plaatsen vind je kijkhutten. Iedere hut heeft een eigen thema. De hutten in het westelijke deel van Waterdunen geven informatie aan kinderen. Deze hut is snel te bereiken vanaf de hoofdingang, ideaal voor een korte wandeling met kinderen. Naast deze hutten is een stelsel van kleine kreken gegraven. Hier zien de kinderen straks van dichtbij vogels scharrelen op zoek naar voedsel. Misschien gaan ze er zelfs wel broeden! De andere hutten liggen aan de route over de bruggen en bieden ieder een unieke kijk op de vogels. Alle hutten hebben spiegelglas en zijn zo ingericht dat er weinig licht binnenvalt. Hierdoor zien de vogels de bezoekers niet en zullen ze dichtbij de hut komen.

Handig om te weten

Het gebied is nu nog gesloten Het gebied is op dit moment niet toegankelijk. De paden worden nog aangelegd én op dit moment broeden de vogels in het hele gebied. Nog even geduld dus! Naar verwachting gaat Waterdunen eind 2021 open voor het publiek. De paden zijn alleen voor wandelaars Fietsen is niet toegestaan in Waterdunen. Om Waterdunen heen ligt een mooi fietspad. Bij verschillende ingangen kun je de fiets parkeren en te voet verdergaan. Honden zijn in een klein gedeelte welkom Om de vogels en het vee niet te verstoren, zijn honden in het grootste gedeelte van Waterdunen helaas niet welkom, ook niet aan de lijn. In het zuidoostelijke deel mogen honden honden aangelijnd wel mee. Dit staat ter plaatse aangegeven op de borden. Waterdunen is nog in ontwikkeling Waterdunen is een nieuw natuurgebied. Planten moeten nog groeien en nieuwe soorten gaan zich de komende jaren vestigen. Ieder jaar zal het gebied er weer iets anders uitzien en stukje bij beetje ‘volwassen’ worden. Een mooie reden om regelmatig een bezoek te brengen aan Waterdunen!