Oesters kweken in Waterdunen

Jean Dhooge is mede-eigenaar van de Oesterij in Yerseke. Een familiebedrijf dat al sinds 1906 actief is in de kweek van schaal- en schelpdieren. Hun kweekpercelen liggen in de Oosterschelde, Grevelingen en de Waddenzee. En nu is er een mooie kans om in Zeeuws-Vlaanderen met oesters te experimenteren.

Vijf jaar geleden werd de familie Dhooge al gepolst door de toenmalig directeur van stichting Het Zeeuwse Landschap of er interesse was om oesters in Waterdunen te kweken. Die was er en binnenkort start Jean daadwerkelijk met de oesterkweek. Op de vraag waarom juist in Waterdunen is het antwoord eenvoudig. “We telen onze oesters en mosselen door heel Zeeland, maar we waren nog niet in Zeeuws-Vlaanderen te vinden. Binnenkort dus wel”, zegt Jean met trots in zijn stem.

Nieuwe uitdaging

Met het uitbaten van de Oesterij in Yerseke is de familie tien jaar begonnen. Er kwam een winkel en proeverij bij en ook de kweek, promotie, handel en export van oesters kwam op gang. “Nu dit alles goed op de rit staat is het pionieren met oesters in Waterdunen een leuke nieuwe uitdaging”, zegt Jean met een glimlach. De uitdaging zit vooral in het testen van de systemen die worden toegepast om de oester van een oesterlarf tot een consumptierijpe oester uit te laten groeien. Dit gebeurt in de speciaal hiervoor aangelegde Oestergeul. In het midden van deze geul ligt een betonnen pad, waardoor de kweker makkelijk met zijn materiaal bij de oesters kan komen. De Oestergeul ligt vlakbij de boerderij van de beheerder van Waterdunen, dicht bij het Kustlaboratorium.

HZ University of Applied Sciences

Om alles in goede banen te leiden is een samenwerkingsverband aangegaan met de HZ University of Applied Sciences. Zij begeleiden het proces van monitoren in de waterkwaliteit, de voedselveiligheid en volgen de groei van de oesters. In eerste instantie wordt breed begonnen. Verschillende technieken worden uitgeprobeerd en langzaam maar zeker wordt steeds duidelijker wat wel en wat niet goed werkt. Jean: “De aanwezige schoepraderen spelen hier een belangrijke rol. Zij zorgen voor een sterke of juist zwakkere aanvoer van vers zeewater. Hierdoor kan je ‘sturen in voedsel’ voor de schelpdieren. Aan de hand van monitoring worden weer aanpassingen gedaan die uiteindelijk zorgen voor een goede oester die geschikt is voor consumptie.”

Platte oester en creuse

De familie Dhooge richt zich op de platte oester en de creuse. De platte oester dankt haar naam aan de platte bovenkant en is zeer selectief in de omgeving waar ze wil groeien. De creuse is een holle oester die de smaak in zich op neemt van het gebied waar hij groeit. Afhankelijk van de soort oester duurt de groei van een oesterlarf tot oester die rijp is om te worden gegeten, drie tot vijf jaar.

Pionieren

Er valt nog genoeg te pionieren voordat er eetbare oesters zijn gekweekt in Waterdunen. Jean heeft ontzettend veel zin om te starten en hoopt dat hij over een aantal jaren een kleinschalige productie heeft opgezet, waarbij hij de lokale bezoekers en de regionale restaurants van oesters kan voorzien. Hij wil de mensen graag laten genieten van een mooie zilte oester uit Waterdunen!

Foto's: Chantal Arnts / Interview: Jeannine Christiaansen