Officiële opening getijdenduiker

Feestelijke opening getijdenduiker

Met het omhoog halen van de schuif van een nagebouwde koker is op donderdag 26 september de getijdenduiker in Waterdunen officieel geopend.

Namens de vijf partners openden Anita Pijpelink (gedeputeerde Provincie Zeeland), Luc Mangnus (dagelijks bestuurder waterschap Scheldestromen), Jack Werkman (wethouder gemeente Sluis), Alexander Bolomey (directeur Het Zeeuwse Landschap) en Luke Slager (directeur Molecaten) gezamenlijk de schuif van de nagebouwde koker. Uit de koker kwam een groep leerlingen van de Mbo-opleiding Dans van Scalda tevoorschijn die een Waterdunen-dans opvoerde. De dansers stonden symbool voor het Westerscheldewater dat via de getijdenduiker Waterdunen in- en uitstroomt. Met het zoute water kan Waterdunen uitbloeien tot een gebied met een afwisselend landschap waar gecontroleerd getij de natuurontwikkeling bepaalt.


“Dit is een memorabel moment”, vertelden gedeputeerde Anita Pijpelink van Provincie Zeeland en Luc Mangnus, dagelijks bestuurder van waterschap Scheldestromen. “We vieren vandaag het behalen van een van de belangrijkste mijlpalen in het project Waterdunen. De getijdenduiker is de sleutel voor de ontwikkeling van Waterdunen tot een gebied waar vogels een plek hebben om te eten en te broeden, waar je de natuur van dichtbij kunt beleven, waar ondernemers aan de slag kunnen met zilte aquacultuur en waar toeristen een unieke natuurvakantie kunnen vieren.”


Na het proostmoment droeg Adrie Oosterling een gedicht voor dat hij speciaal voor de opening heeft geschreven. Tijdens zijn voordracht kon je een speld horen vallen.