Een ludieke openingsact

SatatAdrie Oosterling van theater De Twee Duiven verzorgde de openingsact tijdens de officiële opening van Waterdunen. Deze kleinkunstenaar was geen onbekende voor de meeste gasten. Immers bij de opening van de getijdenduiker in 2019 had hij het gedicht ‘Onder de hoge wolken’ voorgedragen aan een muisstil publiek. Dit keer bleef het niet lang stil, hij nodigde namelijk de toehoorders uit om gezamenlijk verschillende vogelgeluiden te maken. nectem.

“Ut is moar un rjiipje”

Voorafgaand aan interactie met het publiek zong Adrie een lied, het bekende “Ut is moar un rjiipje”. Met zijn welsprekende stem kreeg hij het publiek stil. Vervolgens droeg hij een gedicht voor, een ode aan de wind. Maar met een liedje en een gedicht was de toon nog niet gezet. “Ik stelde mij zo voor dat als je door Waterdunen loopt je verschillende geluiden hoort. Zacht geritsel, een hoop gekwetter of een grote groep vogels die opfladderen”, vertelt Adrie. “Dat is intrigerend. Toen ik in 2019 door het gebied heen liep was ik onder de indruk van de vogels die er toen al waren. Het was een gefluit en gefluister van jewelste. Dat vormde voor mij de basis om daar verder mee aan de slag te gaan.” Samen met Peter Baartmans maakte hij een soundtrack: een impressie van vogelgeluiden, het ruisen van de wind en gekabbel van water. Geluiden die je hoort als je in alle stilte in Waterdunen bent.

Vogelgeluiden en 'kustzinnige vogels'

Met een vertelling over rondtrekkende vogels, vogels die van alle groepen en uit alle hoeken bijeenkomen vervolgde hij zijn verhaal. Elke vogel heeft zijn eigen geluid, zijn eigen kenmerken en identiteit. Net zoals de vijf verschillende partners die aan Waterdunen samenwerken. Voor elke organisatie had Adrie een eigen vogelgeluid bedacht. Aan de bestuurders en het publiek was het de vraag om met hem mee te doen. En ineens klonk er ook een gekwetter en gefluister door heel de zaal. Niet alleen de vogelgeluiden triggerde Adrie, maar ook de vogels zelf. “Toen ik door Waterdunen liep werd mijn fantasie geprikkeld. Ik zag verschillende soorten vogels die zich sierlijk bewogen. Dat was iets wat ik wilde laten terugkomen in mijn uitvoering.” En zo gezegd, zo gedaan. Ellen Klijzing maakte 10 'kunstzinnige vogels' die door vijf dansers van de dansschool Petrella Lion de zaal werden binnengebracht. Een sierlijke vogeldans van de jonge dansers maakte de openingsact compleet. Elke bestuurder kreeg een 'kunstzinnige vogel' uitgereikt om vervolgens in optocht naar buiten de vogels vrij te laten op het wandelpad in Waterdunen. De eerste wandelroute in Waterdunen was hiermee geopend!